اتمام تحصیل در مقاطع دکتری و یا کارشناسی ارشد درگرو گذراندن برخی واحد‌های عملی تحت عنوان پایان نامه است. اما دانشگاه‌های کشور در بسیاری از موارد قبل از پایان نامه، از او نوشتن پروپوزال را می‌خواهند. پروپوزال گزارشی برای شرح موضوع تحقیق و روش انجام آن است. اما توجه به فرمت پروپوزال برای پذیرفته شدن آن اهمیت زیادی دارد. باید به خوبی به چگونگی صفحه عنوان، فهرست مطالب، متن اصلی پروپوزال و… دقت کنید. در ادامه بیشتر قالب اصلی و بخش‌های مختلف و رایج‌ترین فرمت پروپوزال صحبت خواهیم کرد.

قالب‌بندی و فرمت اصلی پروپوزال

هر دانشگاه و دانشکده مستقر در کشور برای نگارش پروپوزال پایان نامه قالب خاصی را درخواست می‌کند. به همین دلیل پیش از شروع بکار خود باید به سراغ راهنمای نگارش پایان نامه دانشگاه خود بروید. می‌توانید برای مطالعه راهنمای نگارش به سراغ سایت استاد و یا دانشکده بروید. در ادامه مطلب قصد داریم درباره فرمت رایج پروپوزال، به طوری که برای اغل دانشگاه‌ها و دانشکده‌ها پذیرفته است صحبت کنیم. قالب اصلی پروپوزال از بخش‌های اصلی و فرعی مختلف تشکیل شده است. در ادامه نحوه نگارش هریک را خدمت شما توضیح خواهیم داد.

صفحه عنوان را چگونه نگارش کنیم؟

نخستین صفحه پایان نامه به اطلاعات اولیه مانند عنوان پایان نامه و نام محقق اختصاص دارد. باید این صفحه اطلاعات زیر را بیاورید:

  • نام دانشگاهی که به مشغول به تحصیل در آن هستید.
  • نام دانشکده‌ای که محل تحصیل شماست.
  • عنوان فارسی تحقیق علمی
  • عنوان انگلیسی تحقیق علمی
  • رشته و گرایش تحصیلی
  • نام استاد راهنمایی که در این مسیر شما را همراهی کرده است.
  • موارد دیگر مانند استاد مشاور، تاریخ ارائه پروپوزال و…

در گام بعدی نوبت به نگارش فهرست مطالب می‌رسد.

نحوه نگارش فهرست مطالب

در صفحه بعدی باید فهرست مطالبی که در پروپوزال خود آورده‌اید را بیاورید. باید تیتر‌های اصلی و نیز تیتر‌های فرعی را ذکر کرده و به هریک از موارد شماره صفحه مربوطه را اختصاص دهید. بعد از نوشتن این بخش دیگر باید به سراغ نوشتن متن اصلی پروپوزال بروید.

نوشتن متن اصلی پروپوزال به چه ترتیب است؟

حال نوبت به آن رسیده است که به سراغ نوشتن متن اصلی پروپوزال برویم. بدلیل حساسیت‌هایی که نگارش این قسمت داراست، بد نیست هریک از بخش‌های این قسمت را جداگانه خدمت شما توضیح بدهیم:

  • چکیده: موارد مختلفی اعم از موضوع تحقیق، علت انتخاب تحقیق، روش تحقیق، معرفی جامعه آماری و… باید در این قسمت آورده شوند. باید چکیده پروپوزال را به طوری بنویسید که علی رغم خلاصه بودن به خوبی صفر تا صد تحقیق را به مخاطب انتقال دهد. باید به خوبی به شکلی خلاصه شده درباره علت انتخاب تحقیق، روش تحقیق و… صحبت کنید. باید در انتهای این قسمت کلمات کلیدی نیز آورده شوند.
  • بیان مسئله: باید در این قسمت به بررسی موضوعا تحقیقاتی و علت مطرح کردن آن بپردازید. باید به خوبی مخاطبان را قانع کنید که چه چیزی باعث شده است به سراغ این موضوع بروید.
  • اهمیت و ضرورت تحقیق: این بخش به بررسی مفصل‌تر درباره موضوع پایان نامه می‌پردازد. متغیر‌های اصلی در این پایان نامه به خوبی زیر ذره بین می‌روند. باید به خوبی ارتباط متغیر‌های انتخاب شده در این بخش با جامعه آماری را آشکار کنید.
  • مبانی نظری تحقیق: باید به طور جداگانه به کمک یک پاراگراف هریک از متغیر‌های تحقیق را توضیح دهید. باید تئوری‌های حاکم و البته دلیل تشکیل آن‌ها را در این قسمت شرح بدهید.
  • سوالات تحقیق: باید در این قسمت سوالاتی که سبب شده‌اند موضوع پایان نامه شما شکل بگیرد را بیاورید.
  • فرضیه‌های تحقیق: این قسمت به نمایش شکل و ارتباط بین متغیر‌هایی که در تحقیق بکار رفته‌اند اختصاص دارد. سپس فرضیاتی که از دل این تحقیق استخراج شده‌اند ذکر می‌شوند.
  • بخش منابع: قطعا به دنبال سرقت علمی و ادبی در مقاله خود نیستید. بنابراین باید تمامی منابعی که در مسیر نوشتن پایان نامه به شما کمک کرده‌اند را بیاورید.
چکیده پایان نامه و مقاله (اجزا و نحوه نوشتن) + چند نمونه ✅
ادامه مطلب

سایر بخش‌های مربوط به متن اصلی پروپوزال

به منظور بهتر نوشته شدن این بخش باید موارد زیر را بنویسید:

  • روش تحقیق: نویسنده باید در این قسمت به خوبی روش تحقیق خود و جامعه آماری را شرح بدهد. به علاوه اینکه نمونه آماری و علت انتخاب آن هم باید زیر ذره بین قرار بگیرد. البته که تجزیه و تحلیل داده‌ها هم باید شرح داده شود.
  • متغیر‌ها و مفاهیم: باید در این قسمت متغیر‌ها و مفاهیم به خوبی شرح داده شوند.
  • نتایج مورد انتظار: در این قسمت باید نتایج احتمالی بعد از انجام تحقیق شرح داده شود.
  • معیار ارزیابی تحقیق: باید در این قسمت بیاورید که چه سنجشی را برای میزان موفقیت تحقیق درنظر گرفته اید.

فونت و اندازه قلم مناسب برای نوشتن پروپوزال

بهترین راه برای پی بردن به فونت و سایز قلم مناسب برای نوشتن پروپوزال این است که به همان راهنمای نگارش پروپوزال مراجعه کنید. هر دانشگاهی استاندارد‌های خودش را درباره نوشتن پروپوزال دارد. برای نوشتن تیترها، متن فارسی و انگلیسی، پاورقی ها، فهرست مطالب و… به خوبی می‌توانید با استفاده از راهنمای نوشتن پروپوزال کار خود را پیش ببرید. برای دریافت این راهنمای نگارش پروپوزال باید به سایت دانشکده خود بروید.

موسسه پایان نویس آماده ارائه خدمات در زمینه انجام پایان نامه به شما دانشجویان عزیز می باشد تا ضمن صرفه جویی در وقت شما، بهترین خدمات را با بهترین کیفیت و با ۲۰% تخفیف برای شما انجام دهد. شما می توانید با خیالی آسوده تمام موارد زیر را به ما بسپارید: انجام پایان نامه ارشد، انجام پایان نامه دکتری، انجام پروپوزال و انجام مقاله های متنوع علمی و پژوهشی و ISI ، انجام پروژه spss و تحلیل آماری پایان نامه و همچنین انجام ترجمه تخصصی مقاله و کتاب، انجام پایان نامه فنی و مهندسی، انجام پایان نامه علوم انسانی، انجام پایان نامه علوم پایه، انجام پایان نامه علوم پزشکی جزوی از تخصص ماست. در موسسه پایان نویس برای هر رشته کارشناس و پژوهشگر مربوط به رشته شما بر روی پروژه شما کار خواهد کرد این ویژگی ها پایان نویس را به بهترین موسسه انجام پایان نامه تبدیل کرده است. پس با خاطری آسوده تمام دغدغه های خود را به ما بسپارید.

5/5 - (1 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *